22 Şubat 2021

Oyun Bilgisayarı Toplarken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Oyun Bilgisayarı Toplarken Nelere Dikkat Edilmeli?


Evet arkadaşlar bugün oyun bilgisayarı toplarken nelere dikkat etmemiz gerek ona değineceğiz. Sizinde aklınızda hangi ekran kartını almalıyım, hangi işlemci oyun için uygundur, anakart nasıl olmalı, ram, psu, ssd gibi konularda kafanız karışıksa, yazımızı okuduktan sonra daha iyi bir karar vereceğinizi düşünüyorum. Şimdi öncelikle nasıl oyunlar oynayacağız ona bir karar verelim. En son çıkan güncel oyunlar mı yoksa biraz daha eski ama hala güncelliğini yitirmemiş oyunlar mı ? Eğer kararınızı verdiyseniz şimdi yazımıza geçelim.


Oyun İçin Anakart Nasıl Olmalı ?


Oyun bilgisayarları için anakart seçerken öncelikle dikkat etmeniz gereken alacağınız diğer bileşenlerle uyumlu olup olmadığıdır. Çoğu anakart çok fazla sorun çıkarmasa da bazen bazı anakartlarda ram, işlemci veya ekran kartı uyumsuzluğu gibi sorunlar veya istenilen performansın alınamaması gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ya da alacağınız anakartınızın da diğer bileşenlerden daha düşük performansa sahip olması veya üst segment diğer bileşenleri desteklememesi de performans sorunlarına yol açabilir.
Kısacası anakart seçimi yaparken en çok diğer bileşenleri de destekleyecek bir anakart seçmeniz gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse 2133 Mhz destekleyen bir anakarta 3200 Mhz ram takarsanız o ram'in verdiği performansı alamazsınız ama eğer ki 3200 Mhz destekleyen bir anakart tercih ederseniz o ram'in size vereceği tam performansı elde edebilirsiniz.
Bunlara dikkat etmeniz topladığınız sistemden daha güzel bir performans almanıza yardımcı olacaktır.
Peki bunu nasıl öğreniriz diyorsanız anakartı alacağınız sırada özelliklerini inceleyebilir veya orada yazmıyorsa alacağınız anakartın kendi sitesine bakarak bu bilgileri edinebilirsiniz. Uyumluluk konusunda da aklınıza takılan bir şey olursa yine anakartın kendi sitesini inceleyebilir veya satın alırken satıcıya sorabilirsiniz.
Şimdi de aşağıda anakart özellikleri nasıl olmalı ona bakalım.
Anakart alırken sizlere tavsiyem bu özelliklere bakarak almanız.
Anakart boyutu : Alacağınız kasaya göre seçmeniz gerekmektedir. ( En çok karşımıza çıkanlar ATX, Micro ATX ve Mini ATX)
DVI veya HDMI çıkışı : Görüntü aktarımı için anakartta gömülü gelen sokettir.HDMI ses ve görüntü iletirken, DVI sadece görüntü iletir.Alacağınız monitöre göre seçmeniz sizin için daha doğru bir seçim olacaktır.
İşlemci soket tipi : Alacağınız işlemci ve anakart soket tipi uyumlu olmalıdır. Farklı soket tipleri bulunmaktadır. Intel ve Amd soket tipi birbirinden farklıdır.
M.2 Slotu ( Opsiyonel ): Eğer ssd kullanmayı düşünüyorsanız işinize yarayacak bir kısımdır. Eğer oyun bilgisayarı toplayacaksanız ssd kullanmanızı tavsiye ederim.
Overclock OC ( Opsiyonel ) : Ram ve ekran kartı gibi bileşenlerden daha fazla performans elde etmek için yapılan bir hızlandırma işlemidir. Eğer ram veya ekran kartı için hız aşırtması yapılacaksa overclock desteği olan bir anakart almanız gerekir.
PCI Express Hızı :Harici bir bileşen takmak için kullanılan sokettir. Genelde son sürüm olması daha çok cihaz desteklemesine yardımcı olur.Son sürüm 3.0'dır.
Ram Frekansı : Alacağınız ram için desteklenen Mhz değerini temsil eder. Ne kadar yüksekse o kadar ramden alınan performans yüksek olur.
Ram Kapasitesi : Anakartınızın desteklediği maksimum ram kapasitesidir.Kaç gb ram takmak istediğinize bağlıdır.
Ram slotu ( Opsiyonel ): 2'li veya 4'lü slotlar vardır takmak istediğiniz ram kapasitesine göre karar verebilirsiniz.
Ram Tipi : Desteklediği ram sürümüdür. En son ram sürümü DDR4'dür. ( DDR serileri DDR1, DDR2, DDR3 ve DDR4 )

Bu özellikleri alacağınız diğer bileşenlere göre seçmeniz daha iyi bir performans almanızı sağlayacaktır.Şimdi de işlemciye bakalım.


İşlemci Nedir ? İşlemci Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?


İşlemci de bilgisayarın en önemli parçalarından biridir. Verdiğimiz komutları saniyeler içerisinde yerine getirirler. İşlemciler aynı zamanda diğer parçalarla iş birliği içerisinde çalışırlar. İşlemciler performanslarına göre de çekirdek sayılarına ayrılırlar. 2, 4 ve 8 çekirdektir. Yüksek bir performans bekliyorsanız ve iş yükü ağır olacaksa oyun gibi ya da render benzeri 8 çekirdek sizin için iyi bir tercih olabilir.
Şimdi de işlemci alırken nelere dikkat etmeliyiz ona bakalım.

İşlemciyi seçerken ne için alacağımıza karar vermeliyiz. Oyun için alacağımızdan yüksek özelliklere sahip bir işlemci bakmanız gerekebilir ki gelecekte veya yakın zamanda çıkacak oyunlar için gerekli işlemci gücünü sağlayabilsin. Oyun için alacağım ama şimdiki oyunları kaldırsın derseniz de orta segment bir işlemci tercih edebilirsiniz. Eğer oyun için değil de gündelik kullanım için bir işlemci düşünüyorsanız başlangıç seviyesinde işlemciler işinizi görecektir.

İşlemci alırken hangi özellikleri bizler için çok önemlidir onlara bakalım.
İşlemci Cache : Yani işlemci önbelleği, bir iş yaparken kendi önbellek hafızasında tuttuğu işlemler olarak adlandırabiliriz.Bu sayede yükleme hızı iş yapma hızı daha hızlı gerçekleşir.
İşlemci Hızı : Bir iş yapılırken hızını veya en çok çıkacabileceği hızı belirtir. Ne kadar yüksekse o kadar sizin için işleri daha hızlı halledecektir.
Soket yapısı : Alacağınız anakarta uyumlu olması gerekmektedir.Aksi halde o işlemciyi kullanamazsınız. Birden fazla soket yapısı olduğunu da belirtmek isterim.
İşlemci Nesli : Tabiki de her zaman en yeni nesiller en iyi performansı verir ama bir önceki nesil olan bir işlemci de duruma göre işinizi görebilir.Bu tamamen sizin kararınıza kalmıştır.
İşlemci Numarası : Çıkış serisi olarak düşünebilir.Örnek vermek gerekirse 1500 seri ile 3000 seri arasında fark vardır ve son seri daha iyi ve yeni özelliklere sahiptir.
İşlemci Teknolojisi : Ryzen veya Core gibi hangisini seçeceğiniz ne için kullanacağınıza bağlı olarak değişiklik gösterir.
Aklıma gelmişken işlemci içinde işlemci soğutucu almayı unutmayın kasanıza ve anakartınıza uygun olanı da seçmeyi unutmayın.

Ram Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?


Oyun bilgisayarı için ram alacağımız sıra öncelikle oyuncular için özel üretilen gaming ramlerden almamız bizlere avantaj sağlayacaktır. İstediğiniz ram kapasitesini seçtikten sonra rami alırken nelere dikkat etmemiz gerek onlara bakalım.

Cas ( CL ) hızı : Ramlerdeki gecikmeyi belirtir bu sayı ne kadar düşükse o kadar performansı yüksek olur, yani gecikme az olur.CL 11'e sahip bir ram CL 16'dan daha az gecikme süresi verir, yani CL11 daha hızlıdır.Ama tabi bizim bunu gözle görebilmemiz pekte mümkün değildir ancak test ederek anlayabiliriz.
Kullanım ( Ram ) Tipi : DDR4 şu anda ramler için en güncel sürümdür. Bunu sürümü tercih etmeniz daha yüksek performans sağlar.
Ram Hızı : MHz hızı olarak geçer ve bu da ne kadar yüksekse o kadar daha iyi performans sağlar. Ama tabi bu değer her ne kadar yüksek olsa da bu hızı aynı zamanda da anakartınızın desteklemesi gerekmektedir.
Ayrıca kendinden soğutmalı ramler de vardır bunlardan almanız ısınma sorununu belirli bir seviyede ortadan kaldıracağından daha iyi performans sağlar. Bunlara dikkat ettiğiniz taktirde bilgisayarınızdan güzel bir performans alabilirsiniz.





Ekran Kartı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Ekran kartı seçerken öncelikle en önemli sorulardan bir tanesi ileriye dönük bir ekran kartı mı yoksa sadece şimdiki oyunları oynatacak bir ekran kartı mı olacak ona karar verilmelidir. Çünkü sizlerin de bildiği üzere teknoloji her gün gelişmekte ve oyunlarda artık daha gerçekçi bir hal almaktadır.Bu da ekran kartı tarafında güçlü olmayı gerektiriyor. Geleceğe dair ve güzel bir sistem yapmak istiyorsak şu an için geçerli olan 8gb'lık ekran kartları bizlerin işini görecektir.Bu ekran kartları bizi hiç yoktan 4, 5 sene gibi bir süre idare edebilir. Aslında 4gb'lık ekran kartları da işimizi görür ama son zamanlarda çıkan oyunlar genelde 4gb'a yakın ekran kartı istediklerinden ileriki oyunlar 4gb'lık ekran kartı sınırlamasını da geçecektir. Ama 8gb'lık ekran kartı almak fiyatından dolayı pahalı gelecekse 6gb olan da tercih edilebilir. Tabi bu ekran kartı bizi kaç sene idare eder o tamamen yeni teknolojilere ve yeni çıkan oyunlara bağlı olarak değişiklik gösterir.

Şimdi de iki büyük ekran kartı üreticisi olan Amd ve Intel'ın ekran kartlarını alırken nelere dikkat etmemiz gerek onlara bakalım.
Bellek Hızı : Oyunlarda daha yüksek performans alabilmek adına yüksek bellek hızı olması sizin için daha önemlidir.
Bellek Tipi : GDDR6 en son sürüm olarak piyasaya sürülmüştür.Eski serilerine göre daha iyi performans sağlar.
Çekirdek Hızı : Yüksek çekirdek hızı aynı ekran kartları arasında bile performans farkı sağlamaktadır.Yüksek olanın tercih edilmesi daha iyi bir performans sağlar.
Chip Set : Tamamen size kalan bir tercihtir.Ama AMD işlemciler genelde yerine göre hem daha iyi performans hem de daha uygun fiyat performansına sağlar.
Bit Değeri : Ekran kartında taşınan veriyi temsil eder.128,192,256 gibi seçenekleri vardır.256 bit daha hızlı veri taşımaktadır ancak yine de ekran kartına göre bu durum diğer özelliklere bağlı olarak da değişebilir.
Slot Tipi : PCI-Express 3.0 en son sürümdür.Anakartta kullanılan PCI-Express sürümü ile aynı olması sizin için daha iyi olacaktır.
Ayrıca da kendinden soğutmalı ekran kartları vardır bunları tercih etmeniz hem ekran kartınızın daha az ısınmasına hem de daha fazla performans almanıza yardımcı olacaktır.

HDD Mi SSD Mi ?

Açıkçası bir oyun bilgisayarı için HDD çok yavaş kalabilir.Çünkü o kadar hızlı sistemler almışken bir de HDD kullanmak biraz sisteminizi yavaşlatır. Onun yerine okuma yazma hızları yüksek olan SSD'ler hızlı sisteminize daha da hız katacaktır.Alacağınız kapasite tamamen size kalsa da SSD almanız sizin için daha iyi olacaktır.
SSD alırken dikkat etmeniz gereken tek detay;
Okuma ve yazma hızı yüksek olanlar tercih edilmelidir.


Güç kaynağı ( PSU ) Seçimi Nasıl Olmalı ?

Belki de en çok dikkat etmemiz gereken bileşenlerden bir tanesi de güç kaynağıdır. Nedeni ise de bu sistemler elbette ki bir güç tüketecek ve buna da karşılık verecek bir güç kaynağına ihtiyacımız olmasıdır. Bunun için aldığınız bileşenlerin ne kadar güç tükettiğine hesaplayıp ona göre de güç kaynağı almanız gerekmektedir.
Güç kaynağı seçerken dikkat etmemiz gereken noktalar;

Verimlilik Sertifikası olursa daha iyi olur.
Bağlantı kablosu anakarta uygun olmalıdır.

Oyuncu Kasası Seçimi Nasıl Olmalı ?

Şimdi her şey tamam ve sistemi hazırladık peki bu parçaların ısınmaması için nasıl bir kasa tercih edilmeli ona bakalım. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi girişler ve çıkışların bu şekilde uygulanması güzel bir havalandırma sağlaycaktır. Kasanın seçerken en önemli unsurlardan birisi kasanın hava akışının iyi olmasıdır.Bilgisayar parçalarının da ısınmalara karşı dayanması için fan sayısı yeterli olmalıdır.




Evet arkadaşlar yazımızın sonuna geldik ve inşallah aklınızda kalan sorulara cevap bulabilmişizdir.Aklınıza takılan bir şey olması halinde yorumlarda belirtebilirsiniz.


EmoticonEmoticon