01 Mart 2021

Bitcoin Madenciliği Dünya Çapında Ne Kadar Elektrik Tüketiyor

Bitcoin Madenciliği Muazzam Derecede Elektrik Tüketiyor



Son zamanlarda iyice dillerde dolaşan bir terim olan kripto paraları artık hepimiz duymaya başladık. Bunlardan en büyüğü olan Bitcoin'i duymayan da kalmamıştır. Son zamanlarda Tesla'nın sahibi olan Elon Musk Bitcoin'e 1.5 milyar $ yatırım yapmış ve 900 milyon $ kağıt kar etmişti. Aynı zamanda da Bitcoin'in 58000 $ bandına kadar yükselmesine de aldığı yüklü miktardaki paranın da sebep olduğu düşünülüyor. Bu kadar aşırı yükselmesinden sonra da Bitcoin madenciliğine olan rehabet daha da artmış gibi görünüyor. Madenciliği de yapılan bu kripto paranın madenciliği yapılırken toplamda ne kadar elektrik tükettiği bir araştırmaya konu olmuş ve sonuçlar gerçekten de çok şaşırtıcı şekilde karşımıza çıkıyor. Tam olarak net sonuçlar ortaya konmamış olsa da yaklaşık olarak değerler biliniyor.



Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Elektrik Tüketti ?

Cambridge Üniversitesi gelişen kripto para birimlerini inceliyor ve bitcoini de bu konuda incelemiş gibi görünüyor. Bu sonuçlar doğrultusunda da Bitcoin'in yıllık toplam enerji tüketiminin de yaklaşık olarak 130 terawatt saatlik olduğu belirtiliyor. Merkezi bir tahminle de 40 ila 445 terawatt yıllık enerji tüketimi olduğu belirtiliyor. Birleşik Krallık gibi bir ülkenin bile yıllık enerji tüketimi 300 terawatt ( TWh ) olduğunu düşündüğümüzde gerçekten de çok aşırı derecede bir enerji harcadığınızı söyleyebiliriz. Başka bir sorun daha var bu harcanan elektriğin hepsi de normal elektrik olarak karşımıza çıkmıyor. Büyük ölçüde de fosil yakıtlar bu işin içine dahil ediliyor ve doğaya da zararı oluyor. Bu yakıtların kullanılmasının da amacı da sistemi çalışır şekilde tutmak ve defalarca tekrar tekrar biten kazımların yenisini kazmak olarak nitelendiriliyor. Aynı zamanda araştırma sonucunda Bitcoin'e olan rehabetin artması durumunda da iki katı enerjiye sahip olmamız gerektiğini belirtiyorlar.

bitcoin elektrik için  fosil yakıt kullanıyor



Bitcoin Neden Bu Kadar Elektrik Tüketiyor ?


Bitcoin SHA-256 şifreleme algoritmasına sahip bir sistem ve madenciliğinde de coin çıkarmak adına çok yüklü derecede işlemin çözülmesi gerekiyor. Bu da sistemlerin yorulmasına ve daha da çok güç tüketmesine neden oluyor. Madenciler cihazlar ile ne kadar hesaplama yapıyor diye sizde merak ediyorsanız cevabı tam olarak 160 kentilyon olarak karşımıza çıkıyor. 160 kentilyonu nasıl bir sayı diye merak edenler için 160.000.000.000.000.000.000 tam olarak böyle bir şey. Bir saniye de bu kadar işlemin yapılması da kolay olmadığı için elektrik konusunda da aşırı derecede enerji tüketimi oluyor. Sonuç olarak her ne kadar madencilik güzel bir şey gibi görünse de hem tükettiği elektrik hem de fosil yakıtların kullanılması çevremize zarar vermeye yetiyor.


EmoticonEmoticon