14 Şubat 2021

Ekran kartı fiyatları neden bu kadar yükseldi ?

Amd ve NVIDIA ekran kartı fiyatları neden bu kadar arttı ?

amdekrankarti


Son zamanlarda bilgisayar bileşenleri piyasasında gerçekten de çok fazla fiyat artışları göze çarpmakta ve bunlardan en çok dikkat çekenlerin başında da ekran kartları geliyor. Neden ekran kartları bu kadar pahalılandı bunun sebebini sizler için araştırdık. Peki bunun asıl nedenleri acaba dolar kuru mu, yoksa kripto paranın artışı mı veya satıcılar mı bu konuyu sizler için ele aldık.




Peki ekran kartları neden bu kadar pahalı ?


Ekran kartları son zamanlarda neredeyse ortalama fiyatların, yaklaşık olarak tam 3 katı fiyatına kadar yükseliş gösterdi .Dış ülkelerde son çıkan ekran kartı fiyatları 599$ - 999$ dolar arasındayken ülkemizde baktığımızda ise neredeyse bu fiyatı tl'ye çevirdiğimizde 3 katına kadar çıkıyor. Bu fiyat farkını aynı zamanda grafiğe bakınca da görebiliyoruz. 
Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere son 6 ay içerisindeki fiyat yükselişini grafikten inceleyebilirsiniz.
fiyat-grafigi
Ama dikkatinizi çekmek isterim bu 599$ - 999$ dolar olan fiyatlar dış ülkede son çıkan ekran kartı fiyatlarıdır. Ancak bu fiyatlar ülkemizde ise orta segment ekran kartı fiyatlarına denk gelmektedir. Yaptığımız küçük bir hesaplamaya göre dolar kurunu tl'ye çevirdiğimizde normalde ekran kartı fiyatları en pahalısı 7000 tl olması gerekirken, maalesef daha da fahiş fiyatlar gözümüze çarpmaktadır. Son çıkan ekran kartı fiyatları ülkemizde yaklaşık olarak ortalama 18000 tl civarı bir fiyata tekabül etmektedir. İşin içine tabi oldukça fazla olan %18 kdv ücretleri de girdiğinde aslında çokta fazla şaşmamak gerek diyebiliriz. Gerçekten de fazla olan kdv ücretiyle fiyatlar daha da fazla artış gösteriyor. Küçük bir hesap yapmak gerekirse;


İlginizi Çekebilir
Mining Nedir ? Nasıl yapılır ?


nvidia-ekran-kartı


Yazımızı yazdığımız tarihte dolar kurunu 7 tl olarak ele aldığımızda;
  • 599$ dolar ekran kartı Türkiye fiyatı : 4200 TL
  • 999$ dolar ekran kartı Türkiye fiyatı : 7000 TL olması gerekmektedir.

Fakat ne yazık ki orta segment ekran kartı fiyatları bile bunların da üstündedir.
Dolar kurunun 8.50 tl den 7'ye kadar düşmesine rağmen neden fiyatların düşmediği, aksine daha da çok çıktığı insanın aklına gelen sorulardan bir tanesi oluyor.

Dolar kuru düşmesine rağmen neden fiyatlar düşmüyor ?


Öncelikle satıcıların yüksek kur zamanında aldıkları ekran kartlarının fiyatları ne yazık ki düşmedi ve stokladıkları ekran kartları ne yazık ki dolar düşmesine rağmen düşmedi. Satıcılar da elinde olan bu ürünü tabiki de düşük fiyata yani zararına satmak istemiyor. Ama bu kadar da fahiş fiyatlara yükselmesi sadece kurdan dolayı değil, büyük ihtimalle artan kripto para piyasasından da olabileceğini düşünüyoruz. Zira son zamanlarda artan ekran kartı ile yapılan mining baya artmış ve bu artık son zamanlarda geçim kaynağı durumuna gelmiş durumda. Çoğu insanın bu işle uğraşması da ekran kartlarına talebi bir hayli oldukça arttırıyor. Bu yoğun ilginin de tabiki de son çıkan ekran kartları üzerinden büyük bir etkisi olduğunu düşünmeden edemiyoruz. Zira son çıkan ekran kartları hem güçlü olmasından dolayı hem de mining yani " kripto para madenciliğinde kazım gücü" olarak gayet güzel sonuçlar vermesinden dolayı tercih edilmektedir. Ama aynı zamanda da orta segment ekran kartları da mining için tercih edilmektedir. Orta segment ekran kartlarının da gayet güzel sonuçlar verdiği gözlemlenmiş ve yakın zamanda çıkmış olmaları sebebiyle tercih ediliyor olması ve fiyatların yükselmesine neden oluyor. 


İlginizi Çekebilir
Pubg New State Duyuruldu


Kısaca yazımızı özetlemek gerekirse;Artan kripto para piyasasından dolayı ekran kartına olan talebin artmış olması, yüksek dolar kurundan alınan ekran kartları ve bunların stoklanmış olması ve stoklarının eritilememesi gibi sebeplerden dolayı ekran kartı fiyatları son zamanlarda son derece arttı ve fiyatlara yansımış durumdadır. Bizim de sizler gibi tek temennimiz fiyatların dolar kuru karşısında düşmesi ve herkesin istediği bilgisayarı veya istediği ekran kartını almasıdır.




Yazıyla ilgili değerli yorumlarınızı da bizimle paylaşabilir veya aklınıza takılan soruları yorum kısmında belirtebilirsiniz.


EmoticonEmoticon