21 Şubat 2021

Mining Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Mining Nedir ? Nasıl Yapılır ?





Mining Nedir ?

Bugünkü yazımızda mining nedir, nasıl yapılır onu anlatmaya çalışacağız.

Öncelikle mining ingilizce bir kelime olup türkçesi "madencilik, kazmak veya kazım" olarak çevrilmektedir.
Mining ilk zamanlarda bitcoin için çıkan bir tabir olsa da sonradan diğer coinler içinde geçerli oldu ve diğer coinler de kazılmaya başlandı. Ama zamanla zorlaşan ve çözülmesi zor olan bitcoinin şifreleme yapısı için artık normal bilgisayarlar bu işi çok fazla yapamaz oldu. Ama bu demek değildir ki normal bilgisayarla bu iş yapılamaz. Sadece bitcoin tarafında çok işe yaramayacağını söylemek isterim. Çünkü normal bilgisayarlar ile kazım yapılsa bile aşırı derecede güç gerektiren bir durum olması ve buna uygun ekran kartlarının olmaması da kazımda sizlere çok bir şey kazandırmayacaktır. Bu yüzden bitcoinin kazım işlemi için özel "ASIC Miner" denilen ekipmanlar geliştirildi. Bunlar sayesinde hem daha çok fazla bitcoin kazabilir hem de uzun vadede kazanç sağlayabilirsiniz. Ancak yüksek fiyatlardan dolayı bu cihazların alınması biraz zor gelebilir. Bundan dolayı ekran kartı ve işlemci desteği ile yapılan mining sistemleri daha çok tercih edilmektedir. Yani daha çok bitcoin değil bunun alt coinleri tercih sebebi haline gelmiştir. Kripto paraların artması ve fiyatlarının da yükselmesi ile bazı kişiler artık evlerinden para kazanmak adına kripto para madenciliğine yönelmişlerdir. Bu kazım işlemleri içinde genelde en az 4gb'lık ekran kartlarına sahip olmanız gerekmektedir. İşlemci tarafında ise tabiki de yüksek hız veya m/s değerleri alabilmek adına iyi işlemcilere sahip olmak gerekiyor. Ama tabi sadece ekran kartı GPU ve işlemci CPU ile değil bunların dışında da mining türleri vardır.

Toplamda 4 çeşit mining türü vardır. Bunlar da;

Bulut madenciliği ( cloud mining )
ASIC mining ( ASCII mining )
Ekran kartı madenciliği ( GPU mining ) ve
İşlemci madenciliği ( CPU mining ) olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama bu yazımızda onlardan değil kazımı yapılabilen coinlerden bahsedeceğiz.




Hangi kripto paraların kazımları yapılır ?

Birçok değerli kripto para vardır ve bunlardan bazılarının da mining için kazımı yapılması uygundur.Sizlerin de aklına hangi kripto para kazılmalı veya hangi coin kazılmalı gibi sorular geldiyse gelin en çok tercih edilenlere bakalım.
Ethereum (ETH),  Zcash (ZEC),  Grin (GRIN),  Beam (BEAM),  Vertcoin (VTC),  Dogecoin (DOGE),  Litecoin (LTC) bunlardan bazılarıdır ve en çok tercih edilenler arasında gelirler. Aşağıda en çok mining yapılan coinlerle ilgili detayları bulabilirsiniz.



Ethereum ( ETH )



Ethereum 2015 yılında çıkan ve kripto para piyasaları içerisinde ikinci sıraya yerleşen en büyük kripto paralardan birisi haline gelmiştir. Ethereum için evde kazım yapmak mümkündür ancak en düşük 4gb'lık ekran kartına sahip olmanız gerekmektedir. Ethereum Ethash algoritmasını kullanmaktadır. Ethereum kazmak isterseniz bir ethereum havuzuna bir de cüzdana ihtiyacınız olacaktır. Ethereum fiyatı da son 6 ay içerisinde neredeyse 4 kat artmıştır ve bu coin insanların evde kazım yapmak için bir tercihi haline gelmiştir. Sadece en büyük sorunlardan birisi artan ekran kartı fiyatları olmuştur.
Şu anda ethereum 1941$ yani 13571 tl'dir.





Monero ( XMR )



Monero ilk olarak 2014 yılında piyasaya sürülen bir coindir. Tamamen gizlilik odaklı olarak piyasaya sürülen bu coin gizlilik sırasında da ilk sırada gösterilmektedir. Monero algoritması CryptoNight proof-of-work algoritmasını kullanıyor. CryptoNight protokolü Monero'ya özgü ASIC'lerin önüne geçmek adına geliştirilmiş bir sistemdir ve Monero ekibi merkezleştirilmenin önüne geçmek adına da baya kararlı görünüyor. Monero aynı zamanda hem CPU hem de GPU ile kazımı yapılabilen bir coin olarak karşımıza da çıkmaktadır. CPU için güçlü bir işlemciye sahip olmak gerekmektedir. GPU tarafında ise de kazançlarınızı arttırmak adına güzel bir ekran kartı seçmeniz gerekmektedir. Monero madenciliğinde de en iyi ekran kartı AMD olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şu anda 1 Monero 270$ yani 1894 tl'dir.



Zcash ( ZEC )

2016 yılında piyasaya sürülen bir kripto paradır ve aynı Monero gibi gizlilik ilkesini benimsemiş bir coin olarak karşımıza çıkmaktadır. Equihash algoritmasını kullanmaktadır. Gpu ile kazımı yapılan bu coin için diğer coinlerde de olduğu gibi güçlü bir ekran kartına sahip olmanız gerekmektedir. Zcash kazmak için cüzdana sahip olmanız gerekmekte ve aynı zamanda da yazılımını indirip onu kendi cüzdanınıza göre uyarlamalısınız. Daha fazla kazanım elde etmek adına da Zcash havuzlarına dahil olabilirsiniz.
Şu anda 1 Zcash 181$ yani 1271 tl'dir.




Litecoin ( LTC )




2017 yılında piyasaya sürülen kripto para birimidir.Litecoin son 1 yıl içerisinde oldukça yükselmiştir. Litecoin madencileri her işledikleri blok için ödül olarak 25 yeni coin vermektedir. Ancak Litecoin için gerekli olan donanımların karşılamanın zor olması elektrik maliyetleri ve GPU maliyetlerinin de yüksek olması sebebi ile daha çok Asya taraflarında tercih edilmektedir. Litecoin belki şu an çok aşırı yüksek olmasa da çoğu kişi de Litecoin için gelecekte çok parlayacağını düşünmektedir. Ülkemizde belki çok tercih edilen bir mining coini olmasa da yine de kazanlar yok denmeyecek kadar da az değildir.
Şu anda 1 Litecoin 233$ yani 1631 tl'dir.





EmoticonEmoticon